Succesvol groeien met je bedrijf en je medewerkers

Jan Blok
27-08-2019 00:26 Comment(s)
Het gaat goed met je onderneming. Er is groei en er zijn plannen die nog veel meer groei op zullen gaan leveren. Maar is je personeel ook al zo ver? Je hebt ze nodig om verder te groeien. Er is altijd een groep medewerkers voor wie het niet snel genoeg kan gaan. Maar heb je ook oog voor de medewerkers voor wie het allemaal te snel gaat? Dat zijn bijvoorbeeld de medewerkers die weerstand vertonen. Met deze tips bereid je ze voor en help je ze succesvol mee te gaan. 

Groei vraagt best wat van je medewerkers. Er wordt verwacht dat ze meer gaan doen en kunnen dan eerst. Dat ze sneller of creatiever te werk zullen gaan. Maar ook dat ze zich ontwikkelen en dat ze mee kunnen gaan in de (vernieuwde) visie. Of dat ze nieuwe vaardigheden onder de knie zullen krijgen. Door aan onderstaande punten te werken haal je het beste uit je personeel én het meeste rendement uit je bedrijfsgroei.

1. Zorg tijdig voor versterking van het team

Een belangrijke stap is om op tijd een of meerdere nieuwe medewerkers te werven. Niet alleen beschik je dan tijdig over meer mankracht om het extra werk aan te kunnen, maar tevens heb je nieuwe aanwas in huis die fris tegen de dingen aankijkt en niet vastgeroest zit in jarenlang op dezelfde manier werken. Deze nieuwe werknemers zullen makkelijker mee gaan in de groei en de weg vrij-banen voor medewerkers die nog wat moeite met de groei hebben.

2. Ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden

Benut de talenten die je in huis hebt optimaal. Zorg dat de juiste mensen op de juiste plek zitten en dat ze voldoende tijd voor het ontwikkelen van hun talenten hebben. Door je werknemers te helpen hun persoonlijke vaardigheden verder te ontwikkelen zullen zij niet alleen groeien als persoon, maar ook groeien in hun functie en nog beter werk leveren. Wat weer groei van het bedrijf oplevert.

3. Vermijd halve taken

Wanneer je met een groot team werkt of met meerdere parttimers is het risico aanwezig dat veel van je mensen halve taken doen, en anderen de andere helft. Door dit te vermijden bespaar je niet alleen tijd – immers, twee mensen moeten zich anders inlezen in wat er gedaan moet worden en wat de ander al gedaan heeft – het gebeurt ook netter (door één hand in plaats van twee) en efficiënter. In plaats van twee mensen twee halve taken te geven omdat het dan beter verdeelt lijkt, geef je ieder een eigen taak. Iemand kan beter slechts een paar taken helemaal en heel goed doen, dan heel veel taken half en verdeeld. Bovendien voorkom je zo frustratie die vaak ontstaat wanneer mensen hun taken niet zelf af mogen maken.

4. Verbeter de samenwerking

Hoe beter de samenwerking van je medewerkers, hoe sterker het team is en hoe effectiever er gewerkt wordt. Bovendien is er bij goede samenwerking collegialiteit en is de sfeer beter. Dit verhoogt de productiviteit en verlaagt stress en ziekteverzuim. Nog te vaak zien werknemers elkaar meer als concurrenten dan als collega’s. Bang dat de ander beter, sneller of slimmer is, houden ze werk en kennis voor zichzelf. Door ze te helpen samen te werken en ze te leren dat ze elkaar versterken in plaats van te beconcurreren, zal je team sterker worden en een stevige basis voor de groei van je bedrijf zijn.

5. Ervoor durven gaan

Help je medewerkers ervoor te durven gaan. Groei doet altijd even pijn. Er wordt gerekt en gestrekt en het komt niet vanzelf. Sommige mensen schrikken daar onbewust van en gaan zich verzetten tegen groei. Alles is toch goed zoals het is? We doen het toch al jaren zo? Dan kan het best blijven zo als het is, denken ze geschrokken. Leer ze de positieve kanten van het groeien van het bedrijf in te zien. En wees eerlijk over dat het even pittig kan zijn om naar een volgend niveau te groeien. Het vergt meer inzet, meer kennis en anders denken. Maar na gestretcht en uitgedaagd te zijn, levert groei nieuwe inzichten, meer werk, meer klanten en meer inkomsten. Zorg dat groei niet alleen het bedrijf wat oplevert, maar je medewerkers ook. Betere functies, betere voorzieningen in het bedrijf, meer salaris of een mooie bonus. Wil je meer weten over hoe je kunt groeien met je bedrijf of hoe je je team kan helpen beter samen te werken, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.