Stappen die vaak worden overgeslagen bij teambuilding

Jan Blok
23-05-2019 23:56 Comment(s)
Eenheid in een team zorgt ervoor dat het team binnen het bedrijf als een goedwerkende radar draait. Alle medewerkers zorgen er als team samen voor dat de organisatie als een geoliede machine loopt. Als een team stroef loopt zullen er vaak frustraties en irritaties zijn, en zal de machine haperingen krijgen.  

Door te kiezen voor eenheid binnen een team komt er rust en gaat de productiviteit omhoog. De machine loopt weer geolied. Ook zal een werknemer zich meer op zijn plek voelen in een goedlopend team. Maar hoe zorg je nou voor goede teambuilding? Onderstaande vier punten helpen je op weg.

1. Een bedrijf ben je samen

Door hetzelfde doel na te streven of een zelfde ambitie te hebben ontstaat er als vanzelf al eenheid in een team. Het doel kan zijn een bepaalde klant binnen te halen of een bepaalde hoogte van de verkoopcijfers te bereiken. De ambitie van het team om de beste in de branche te worden is ook een goede drijfveer. Om hetzelfde na te streven is het noodzakelijk dat het doel of de ambitie gezamenlijk wordt bepaald. Het samen bedenken en uitvoeren ervan bouwt de teamspirit.

2. Samen besluiten nemen

De kracht van het team wordt verankerd door samen besluiten te nemen. Door besluitvorming wordt er verantwoordelijkheid gecreëerd. Immers, wie achter een keuze stond moet er ook mee aan de slag. Samen besluiten nemen zorgt ervoor dat de teamleden samen aan de slag kunnen én willen gaan.

3. Duidelijke taakverdeling

Een duidelijke taakverdeling zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van wie verwacht wordt. Ook zorgt het voor overzicht in de to-do-list en wordt er voorkomen dat taken blijven liggen of juist dubbel worden gedaan. Dit voorkomt stress en irritatie.

4. Vrijdagmiddagborrel 

De bekende vrijdagmiddagborrel zorgt niet alleen voor ontspanning na een week hard werken, maar ook voor collegialiteit. Hoe beter collega’s elkaar kennen, hoe beter ze samen kunnen werken en hoe meer ze voor elkaar en het team over hebben. Teamuitjes of cursusdagen brengen werknemers en werkgever ook dichter bij elkaar als team.

Een wij-gevoel is van levensbelang voor een bedrijf

Kortom, door een goede teambuilding voelt iedereen zich gewaardeerd en thuis in het bedrijf. Als er problemen zijn weet een medewerker dat hij zijn team heeft om op terug te vallen. Ook zal hij er sneller op vertrouwen dat zijn werkgever er is om hem te helpen. Kun je hulp gebruiken bij het werken aan de teambuilding, neem dan eens contact met ons op. Wij staan voor je klaar om je ook met dit onderdeel van de employee journey te begeleiden.