Neem de tijd om goed in te werken

Jan Blok
01-03-2019 03:58 Comment(s)
Je wilt niet dat je medewerkers hun werk afraffelen, dus raffel jij het inwerkprogramma van je nieuwe werknemers natuurlijk ook niet af. Maar is er eigenlijk wel een goed programma in het bedrijf? En heb je daarvoor al eens gedacht aan het werken met een standaard inwerkprogramma? Ook dit is een belangrijk onderdeel in de employee journey.

Voordelen van een standaard inwerkprogramma

Werken met een standaardprogramma heeft vele voordelen. Om er een paar te noemen:
  • Je hoeft niet elke keer het wiel weer uit te vinden
  • Het geeft je houvast, je weet wat er moet gebeuren
  • Een goede onboarding geeft de nieuwe medewerker houvast, die weet wat hij kan verwachten
  • Medewerkers die langer in dienst zijn, kennen het programma ook en kunnen nieuwe medewerkers helpen of advies geven als ze ergens tegenaanlopen
  • Een vast inwerkprogramma zorgt ervoor dat er niets vergeten wordt

De bedrijfscultuur in het inwerkprogramma

Natuurlijk heb je al een hoop gedaan om te zorgen dat je nieuwe medewerker zijn  plek vindt in het team, maar voor een nieuwe medewerker kan de bedrijfscultuur op een nieuwe werkplek best wennen zijn. Bepaalde gewoontes, de normen en waarden binnen het bedrijf, de bedrijfshumor, collega’s die al jaren op elkaar ingespeeld zijn. Help je nieuwe werknemer sneller zijn plek te vinden door hem hierin te begeleiden, ook dit hoort bij de employee journey.

Leren zwemmen

Onderdeel van het inwerkprogramma kan ook zijn de verdeling van de nieuwe taken. Gooi niet gelijk op de eerste dag al alle nieuwe taken op het bordje van je nieuwe werknemer. Dit kan hem het gevoel geven dat hij in het diepe gegooid wordt zonder zwemervaring. Iedere nieuwe werknemer begint enthousiast aan een nieuwe baan, maar in één keer te veel op je bordje krijgen, remt de meeste mensen af. Jij wil graag dat hij zich goed kan handhaven, dus geef je hem op de eerste dag niet al het werk tegelijk, maar een deel van de taken, die hij eventueel samen met een collega kan doen. Binnen de eerste week geef je hemsteeds meernuttig werk erbij waar hij zelfstandig mee aan de slag kan.

Blijf in gesprek

Tijdens een goed inwerkprogramma, die een periode van drie maanden in beslag neemt, is het belangrijk om regelmatig in gesprek te blijven met de nieuwe medewerker. Dit kun je doen in een paar officiële gesprekken, maar minstens zo belangrijk zijn de onofficiële gesprekken. Onder het werk op een rustig moment, of als je elkaar tegenkomt bij de koffieautomaat. Vraag dan ook eens oprecht wat zijn ervaringen zijn met werken bij jullie bedrijf. Stel open vragen en geef ruimte voor kritiek. Hou ook bij wat de voortgang van de werknemer is en deel jouw feedback hierover met hem. Kun je hulp gebruiken bij het maken van een standaard inwerkprogramma of wil je weten wat de voordelen ervan voor jouw bedrijf kunnen zijn? Neem dan eens contact met ons op.