Employee journey: ontwikkelen en behouden van medewerkers

Jan Blok
13-03-2019 03:25 Comment(s)

Na de inwerkperiode zijn jij en de nieuwe medewerker waarschijnlijk al goed met elkaar vertrouwd geraakt en weten jullie wat jullie van elkaar kunnen verwachten. Dat is mooi, maar het betekent niet dat jouw begeleidende taak er nu op zit. Je wilt graag dat je medewerkers zich prettig in het bedrijf blijven voelen en dat ze nog jaren met veel plezier er zullen blijven werken. Tijd om samen met je medewerkers de volgende fase van de employee journey in te gaan.

Inspireer

Inspiratie zorgt voor creativiteit. Een manier om inspiratie in je team te brengen is door regelmatig bijeenkomsten te hebben met je medewerkers. Daar kun je bijvoorbeeld iets delen over het bedrijf, over de branche, over de toekomst visie of over teambuilding. Of houdt eens met het hele team een brainstormsessie om tot nieuwe ideeën te komen. Ook een gastspreker, een inspirator of een coach laten spreken opeen bijeenkomst is een manier om het team te inspireren.

Ontwikkel

Met ontwikkelen kun je binnen de employee journey verschillende kanten op. Door medewerkers op de hoogte te houden over ontwikkelingen binnen het bedrijf of de branche, zullen zij zich meer betrokken voelen bij de firma. Werknemers die zich meer betrokkenvoelen zullen zich beter inzetten. Ook draagt betrokkenheid er aan bij dat ze zich in hun werk gewaardeerd voelen.

De andere kant die je met ontwikkelen op kan is de persoonlijke ontwikkeling van een medewerker. Door hem kansen te bieden zich te ontplooien creëer je een gelukkigere werknemer. En een tevreden medewerker zorgt niet alleen voor minder ziekteverzuim maar ook voor een fijne werksfeer.

Carrièrevooruitzichten bieden

Goede carrièrevooruitzichten zijn op meerdere manieren te bieden. Door te investeren in je medewerkers, wordt het beste uit de werkrelatie gehaald. Dit kan door het aanbieden van een cursus of een opleiding, het geven van een extra taak, of door salarisverhoging of promotie.

Persoonlijk Ontwikkel Plan

Stimuleer medewerkers een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) op te stellen.Door het maken van een POP krijgt een medewerker inzicht in zijn kunnen, zijn persoonlijkheid, zijn functioneren en zijn ambities.

Bespreek met de werknemer hoe hij zich verder wil ontwikkelen, wat zijn ambities zijn en wat jij, als werkgever, daarin voor hem kan betekenen. Zo kunnen jullie samen zorgen dat de carrièrevooruitzichten die jouw bedrijf kan bieden aansluit op hoe de medewerker zich graag verder wil ontwikkelen.

Wil je meer weten over hoe je medewerkers een POP op kunnen stellen en hoe jij ze daarbijkunt ondersteunen? Wij helpen je graag verder!