Een harde exit of een zachte?

Jan Blok
17-07-2019 01:29 Comment(s)
Als een werknemer zijn ontslag ingediend heeft of als het moment van pensioen nadert, moet er het een en ander geregeld worden. Er wordt gekeken naar de toekomst. Wordt de functie intern opgevuld of komt er extern een vacature? Of misschien komt de functie te vervallen omdat hij niet langer nodig is of omdat het bedrijf in moet krimpen? En natuurlijk wordt er ook gekeken naar de administratieve handelingen die nodig zijn; ontslagpapieren in orde maken, afmelden pensioenfonds en dergelijke. Maar vergeet ook niet te kijken naar het afscheid zelf en naar het contact erna.

Persoonlijk bedanken

Zorg voor een persoonlijk afscheid. Spreek waardering uit voor de verdiensten van de medewerker. Maak er een passend afscheid van met taart bij de koffie, een kaart en een cadeautje. Of organiseer een afscheidsborrel of –etentje met het hele team. Als werkgever is dit het moment om je waardering (nog weer eens) uit te spreken voor al het werk en jaren van trouwe dienst van de vertrekkende werknemer. Het hoeft geen ellenlange speech te zijn, maar wel een oprecht woordje van dank.

Zorg voor een goed vervolg

Er kunnen redenen zijn waarom contact na het vertrek van de medewerker niet gewenst is. Bijvoorbeeld wanneer de medewerker op staande voet ontslagen is of wanneer er tussen de werknemer en werkgever een onoverkomelijk conflict was. Maar in alle andere gevallen is het een goed idee om contact te houden. Ook dit is onderdeel van de employee journey. Nodig je ex-medewerkers nog eens uit op de koffie of op het jaarfeest. Maar ook social media is een handige tool om contact te houden. Je ziet waar de oud-werknemer zich na zijn vertrek mee bezig houdt en hij ziet op zijn beurt hoe het met het bedrijf verder gaat.

Houd ex-medewerkers betrokken

Kennis hoeft niet verloren te gaan en kan zelfs na het einde van het dienstverband nog ingezet worden, door ex-medewerkers betrokken te houden bij het bedrijf. Vraag ze nog eens om hun mening of hulp. Voor gepensioneerde medewerkers kan het heel fijn zijn te weten dat hun advies en mening er nog steeds toe doet. Wil je meer weten over contact houden met je ex-medewerkers? Wij vertellen je er graag over.