5 Tips om te bouwen aan een geslaagde werkrelatie met nieuwe werknemers

Jan Blok
24-05-2019 00:01 Comment(s)
Een succesvolle werkrelatie met je medewerkers is onderdeel van een geslaagde employee journey. Met het werken aan de employee journey hoef je echter niet te wachten tot een nieuwe werknemer bij het bedrijf begonnen is. Een goede start maak je al voor die tijd. Deze tips helpen je daarbij.

1 – Maak de nieuwe werknemer al vóór dag één onderdeel van het team

Wacht niet tot de medewerker al van start is gegaan met hem bij het team te betrekken. Voeg hem al toe aan een mailing die voor zijn komst verzonden wordt, maar ook betrekking heeft op zijn (toekomstige) werk. Of nodig hem uit om deel te nemen aan het teamuitje of een teammeeting. Zo leert hij niet alleen zijn collega’s alvast kennen, maar zal hij zich ook welkom voelen. Ook door hem al eerder een rondleiding te geven en kennis te laten maken met het team geef je hem het gevoel dat het erbij hoort.

2 – Nodig de nieuwe medewerker al voor dag één uit opsocial media

Stuur nadat de deal rond is de nieuwe medewerker een uitnodiging voor LinkedIn en de bedrijfs Facebook pagina. Zo betrek je hem bij het bedrijf en ontdekt hij alvast interessante weetjes over de organisatie.

3 - Warm welkom

De nieuwe medewerker zal zich welkom voelen als alle benodigde spullen op de eerste dag al voor hem klaar liggen. Een leuk presentje, een klein gebakje of een mooie pen erbij maken het helemaal af en zorgen dat hij zich in het bedrijf echt welkom en snel thuis zal voelen.

4 – Stel haalbare doelen

Stel vooral in de eerste week haalbare doelen. Zo maak je het mogelijk voor je nieuwe medewerker om al snel succes te kunnen boeken. Een goede, succesvolle, start draagt bij aan een sterker zelfvertrouwen en een solide basis van een geslaagde werkrelatie.

5 – Geef regelmatig feedback

Door vooral de eerste tijd regelmatig – opbouwende – feedback te geven, bouw je een vertrouwensband op. Jullie leren elkaar en elkaars manier van werken kennen en weten sneller wat je aan de ander hebt. Bovendien kun je op deze manier de nieuwe werknemers sneller bijsturen als het niet goed gaat. Zo voorkom je dat verkeerde gewoontes er in slijten of dat een werknemer al gauw, gefrustreerd, het bedrijf weer verlaat. Heb je na deze tips nog vragen of ben je benieuwd naar meer tips voor een geslaagde werkrelatie? Wij helpen je graag verder, dus neem eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen.