Gefeliciteerd met het vinden van een nieuwe medewerker. Fijn dat jullie met elkaar in zee gaan. Toch is zo’n eerste dag best spannend, voor beide partijen. Het scheelt als je de nieuwe medewerker tijdens het sollicitatieproces al een dagje mee hebt laten lopen. Zowel jij als de nieuwe werknemer weten dan globaal al wat ze kunnen verwachten van deze nieuwe samenwerking. Mocht een meeloopdag niet plaats hebben gevonden, dan zijn er ook andere manieren om de nieuwe werknemer op de eerste werkdag voor te bereiden.

Een warm welkom zegt meer dan duizend woorden

Ook tussen het moment van aanstelling en de indiensttreding is het van belang om contact te houden. Afhankelijk van de tijd die er tussen zit kan het om één of meerdere contactmomentjes gaan. Zo kun je je nieuwe teamlid bijvoorbeeld alvast laten weten dat hij van harte welkom is om mee te gaan met de komende teamborrel, of het teamuitje, als deze al gepland staat. Of stuur even een kort berichtje dat je bezig bent met het in orde maken van zijn aanstellingspapieren en dat het team er naar uitkijkt dat hij bij jullie aan de slag gaat.

Klaar voor de start

Natuurlijk zorg je dat alles voor de eerste werkdag van de nieuwe medewerker tiptop in orde is. Zo zorg je dat alle dingen die hij nodig heeft om aan het werk te gaan klaar staan. Klinkt vanzelf sprekend, toch wordt dit nog al eens onderschat. En moeten de dingen in de loop van de eerste week nog bij elkaar gehaald worden. Of moet een werknemer zelf alsmaar vragen waar hij zijn spullen kan vinden.

Maak het je gemakkelijk met een checklist

Door een standaard checklist te maken met de dingen die een medewerker bij aanvang nodig heeft, weet je bij elke nieuwe medewerker precies wat er nodig is en heb je het snel geregeld. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Toegangscode en/of – pasje
  • Een account en een e-mailadres
  • Postvakje
  • De werkplek zelf
  • Een auto van de zaak of een leaseauto
  • Gereedschap
  • Kluisje of locker
  • Werkkleding

Plek vinden in het team

Wellicht heeft je nieuwe medewerker al wat collega’s met wie hij komt te werken ontmoet tijdens de meeloopdag. Zo niet, dan is het voor hem fijn als je hem aan het team voorstelt en daarbij al wat vertelt over de persoon aan wie je hem voorstelt. Bijvoorbeeld: ‘Dit is Marty, hij is 30 vader van twee, werkt al vijf jaar bij ons en is een kei in websites bouwen.’ Dan, of op een later moment, kan je nieuwe medewerker makkelijker een gesprek met zijn nieuwe collega’s aanknopen omdat hij al iets weet over hun interesses, functie of levensomstandigheden. Zo vindt hij makkelijker zijn plek in het team. Daarnaast is het voor Marty ook fijn om te horen dat je hem een kei vindt in zijn vakgebied.

Ben je benieuwd hoe jij dit onderdeel van de employee journey het beste voor jouw bedrijf in kan zetten? Wij helpen je er graag bij!