Uiteraard wil je je sollicitant zo goed mogelijkdoor het sollicitatieproces helpen. Een goed begin is ten slotte het halve werk. Je hebt gezorgd dat je bedrijf goed in beeld is, dat duidelijk is waar jullie voor staan en hoe jij je kandidaten zo goed mogelijk kan voor bereiden op het gesprek. Maar ook tijdens het sollicitatiegesprek zelf kun je je toekomstige werknemer begeleiden.

Maak het persoonlijk

Bedenk van tevoren goed wat je, naast de vragen die je wellicht standaard stelt in een sollicitatiegesprek, van deze kandidaat wil weten. Welk beeld heb je van deze kandidaat en hoe wil je dit toetsen? Dat kan door gerichtere vragen te stellen, afgesteld op de persoon zelf. Schrijf een aantal kernwoorden op die bij het lezen van de cv en motivatiebrief bij je opgekomen zijn. Diep deze verder uit door er een concrete vraag aan te verbinden. Neem bijvoorbeeld “ambitieus” als opgekomen kernwoord. Dan kan een vraag als “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” of “Waar zou je in de toekomst leiding over willen geven?” je meer vertellen over de ambities van de sollicitant. Denk daarnaast ook aan wat voor vragen jij graag zou willen horen als jij de kandidaat zou zijn. Door welke vragen zou jij het beste van jezelf kunnen laten zien?

Geen kruisverhoor

Maak van het sollicitatiegesprek geen kruisverhoor. Je wilt iemand aannemen, niet afschrikken. Een prettig sollicitatiegesprek is een goede start van de werkrelatie. Tweerichtingsverkeer en een open dialoog helpen daarbij. Door met elkaar in gesprek te gaan ontstaat er een ontspannen sfeer die ook van invloed is op het verdere verloop van de employee journey. De werknemer zal later in zijn carrière sneller naar je toe durven komen als hij vragen heeft of ergens tegen aanloopt.

Geef sollicitanten de mogelijkheid een dagje mee te lopen

Door je bedrijf alvast open te stellen voor kandidaten, krijgt een kandidaat een goed beeld van de organisatie, en jij ziet of hij echt geschikt is voor dit werk en of hij bij de organisatie past. Er zijn branches waar een ochtend of een hele dag meelopen al standaard onderdeel is van het sollicitatieproces. Na het sollicitatiegesprek is dit onderdeel voor beide partijen doorslaggevend om de procedure te stoppen, dan wel met elkaar in zee te gaan.

Houd kandidaten goed op de hoogte van het verloop van het proces

Ook dit is een belangrijk onderdeel van de employee journey. Door de kandidaten op de hoogte te houden weet de kandidaat waar hij aan toe is en laat jij zien dat je betrokken bent bij het welzijn van je medewerkers. Bovendien zien beide partijen door deze korte contact momentjes zo ook al iets meer van de ander. Dit geeft ruimte voor openheid en legt een basis voor een prettig wederzijds contact.

Loop je tegen problemen aan bij dit onderdeel van de employee journey? Wij helpen je graag verder.

www.paradigmo.nl/employer-branding