Het sollicitatieproces is een belangrijk onderdeel van de employee journey. Dus ga je goed voorbereid aan de slag. Wie worden je werknemers? Wat kunnen zij voor jou en het bedrijf betekenen, en, net zo belangrijk, wat kan het bedrijf voor hen betekenen? Door zo duidelijk mogelijk in de vacature te omschrijven naar wie je op zoek bent en wat je nieuwe medewerkers te bieden hebt, vergroot je de kans dat de meest geschikte kandidaten zullen reageren.  

Vacature online

Uiteraard heb je aan de zichtbaarheid van het bedrijf gedacht, en staat de vacature niet alleen op een algemene vacaturesite, maar ook op de eigen bedrijfspagina. Daarnaast zorg je dat hij op de verschillende social mediakanalen van je organisatie staat.

Solliciteren hoeft niet moeilijk te zijn

Maak solliciteren zo eenvoudig mogelijk, zonder dat kandidaten eerst een figuurlijke hindernisbaan af hebben hoeven leggen.  Hoe makkelijker een sollicitatie te versturen is, hoe sneller de juiste kandidaat zijn motivatiebrief en cv bij je af kan leveren. Zet duidelijk bij de vacature hoe ze contact op kunnen nemen. Kan dit door het sturen van een e-mail? Of via een online sollicitatieformulier? Bij een online formulier is het invullen van alle vorige werkervaringen en opleidingen eigenlijk niet nodig, en vooral tijdrovend, als kandidaten evengoed ook hun cv mee moeten sturen. Het laten solliciteren via WhatsApp of social media is ook een eenvoudige en snelle manier van werven.

Duidelijk geeft zekerheid

Na het ontvangen van de sollicitatiebrief is het prettig voor de kandidaat om te horen dat zijn brief goed ontvangen is door middel van een ontvangstbevestiging. Bedenk vooraf hoe snel het eerste gesprek ingepland zal worden nadat de sollicitatie ontvangen is. Wordt er gewacht tot er een bepaald aantal sollicitatiebrieven binnen zijn? Of wordt er gewacht tot een bepaalde datum? Zorg dan dat deze ook bekend is bij de kandidaat.

Wees goed voorbereid

Hoe beter je voorbereid bent op het gesprek hoe gemakkelijker het zal verlopen en hoe beter beeld je krijgt van de kandidaat. Door te zorgen dat je tijdens het gesprek de motivatiebrief en cv bij de hand hebt, heb je niet alleen een spiek briefje om vragen over te stellen, maar kun je er ook makkelijk aantekeningen bij maken over aanvullende informatie die de sollicitant geeft. En ook voor de kandidaat geldt dat een goede voorbereiding belangrijk is. Daar kan het bedrijf alvast bij helpen door vooraf goede informatie over het bedrijf te delen.

Vertel sollicitanten hoe ze zich het beste voor kunnen bereiden

Een goede voorbereiding naar de kandidaat toe kan bestaan uit het vooraf geven van tips over het sollicitatiegesprek. Je kunt globaal vertellen hoe een sollicitatiegesprek er bij jouw bedrijf uit ziet, wie er bij aanwezig zullen zijn en hoe lang het ongeveer duurt. Ook kun je de kandidaat vooraf een vraag geven waar hij vast over na kan denken. Bijvoorbeeld dat jullie naast zijn werkervaring en talenten benieuwd zijn naar zijn toekomstdroom, of naar wat hij het liefst zou doen als geld geen rol speelt. Zo weet hij al een beetje wat hij vooraf kan verwachten. Jullie leren tijdens het gesprek de sollicitant en de persoon áchter de sollicitant nog beter kennen.